Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 96 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Az etetésükről
  • Etetés

Egy görény napi energia szükséglete 0,84-1,26Mj/kg közöttire becsülik. Ennek 30-35%-a hús alapú fehérje kell, hogy legyen, a megfelelő zsírtartalom 18-20%, a rost nem teheti ki a napi 3%-ot, mivel a rövid bélcsatorna és egyszerű bélflóra nem emészti meg. Egyéb összetevők, ami csontok, porcok ásványi anyagok és vitaminok összessége.
Tehát a görény étrendje: fehérje, zsír és ásványi anyagok.
Ebben sem növényi rost, sem növényi fehérje, főleg nem szénhidrát nem szerepel. Ez a görények hivatalos étrendje az állatorvosi egyetem álláspontja szerint.

A görénynek adható:
- húsok: nyúl, egér, patkány, szárnyasok (csirke, naposcsibe, pulyka, liba, galamb, kacsa stb.), rovarok, lárvák. (Ha a szárnyas hússal való etetést választjuk, figyelnünk kell arra, hogy görinknek szüksége van a bőrös, csontos, porcos részekre is; a szilánkosan törő, üreges csontokat kerüljük!)
- belsőségek: (szív, máj, vese, tüdő), ezeknél is tartózkodjunk a kizárólagos etetésüktől! A túl sok belsőség is káros lehet az egészségükre, csak alkalmanként adjuk.
- nyúlhúsnál szintén a csontokra kell figyelnünk, ezek jóval erősebb csontok, mint a szárnyasoké. Ugyanakkor az egyik legmegfelelőbb tápláléka lehet a görényeknek a nyúl, mert magasabb fehérjetartalma van, mint a szárnyasoknak. Ami hátránya, hogy jóval soványabb a húsa, szinte zsírmentes.

A változatos, sok mindent tartalmazó, de nem egyoldalú etetés kedvencünknek fontos egészsége megőrzéséhez!

- gyümölcsök, zöldségek kismennyiségben héj és mag nélkül: görögdinnye, sárgadinnye, sütőtök, banán, barack, szőlő, uborka, paprika.

Egyéb, kiegészítő ételek (amik a főétkezések között, ún. nasinak adhatók):
- liofilizált fehér hal (teknősök és macskák számára készítenek ilyet pl. biolio),
- vitaminos és szőroldó paszták (pl. beaphar, gimpet malt soft, gimpet multivitamin),
- nyers tojássárgája (a fehérjét csak főzve kaphatják, azonban, ha ritkán kapnak tojást, nem heti rendszerességgel, hanem alkalmanként, akkor lehet a fehérjét is hozzáadni nyersen),
- laktózmentes tejtermékek (tejföl, túró), bébiétel (nem savas gyümölcs tartalmú), vaj vagy margarin.

A jó minőségű tápok kiegészítő jellegű etetése is elfogadható, de vegyük figyelembe, hogy a tápokon feltüntetett fehérje tartalom zömében nem állati fehérjéből készül, hanem (különösen a közepes-, és még inkább a rosszminőségű tápok) növényi eredetű (ez persze nincs feltüntetve a leírásnál).

A görénynek nem adható:
- fűszeres ételek,
- disznóhús (se sütve, se főzve, se nyersen),
- dió, mogyoró, magvak, ananász, citrusfélék, datolya, aszalt gyümölcsök, savas gyümölcsök (pl. alma), borsó, kukorica, paradicsom,
- kutyatáp (a magas növényi eredetű fehérje tartalom miatt),
- tej (a csökkentett laktóztartalmú macskák számára készült tej, adható nekik is kis mennyiségben),
- csokoládé nagy mennyiségben a görény számára halálos lehet (a nagy mennyiség egy kifejlett hím görény (kb. 1,8 kg) esetében étcsokoládéból kb. 3dkg).

"Én a természethez megyek vissza. Kaptak egeret is, de zömében baromfi csontos aprólékait, és kaptak kis arányban tápot is. Mindenre szoktattam őket, így nem volt gond azzal, hogy ha éppen amit kaptak, nem ették meg. Szerintem a görény tartása annak ellenére, hogy kicsi állat, komoly összegekre rúghat, és szerintem ezt mindenkinek tudnia kellene. A táplálás kulcskérdés náluk is, mint a kutyánál-macskánál. Én úgy vagyok vele, hogy csak a legjobbat, vagy inkább ne adj rossz minőséget, mert nagyobb kárt teszel vele hosszútávon... Meg lehet venni a béna tápokat, de a drágához és minőségihez képesti összegkülönbözet többszörösét, azt nálunk, állatorvosoknál fogja otthagyni mindenki. A görények szaporításából adódó genetikai károk miatt, így is sajnos egyre korábbra tolódik az elhullásuk, mert komoly daganatos, és nem daganatos betegségeik vannak, amely előbb-utóbb minden görényt elér, de szerintem a jó és helyes arányú táplálás, már egy prevenció, persze valamit nem tudunk kajával, vitaminokkal megelőzni." - egy állatorvostan hallgató.

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com