Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 98 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Egészség
  • Insulinoma

Dr. Pazár Péter előadásának egy részlete. A teljes előadás anyagát itt találjátok

GÖRÉNYEK HORMONÁLIS MEGBETEGEDÉSEI
Pazár Péter
SZIE-ÁOTK, Egzotikus Állat- és Vadegészségügyi Tanszék

Insulinoma
Az insulinoma a hasnyálmirigyben található Langerhans szigetek β-sejtjeinek a daganata, amely megőrzi hormontermelő tulajdonságát. A daganatos sejtek által termelt, és a keringésbe juttatott többlet inzulin a vércukorszint kóros csökkenését eredményezi. A klinikai tüneteket az alacsony vércukorszint okozza.
Az insulinoma általában a középkorú görények betegsége. Leggyakrabban 4-5 éves korban jelentkezik, a két ivarban egyformán gyakori.
A klinikai tünetek két csoportra oszthatóak. A hypoglycaemia miatt elsősorban a magas energiaigényű, és főleg glükózt felhasználó központi idegrendszer működése szenved zavart. A tulajdonosok gyakori megfigyelése, hogy görényük meg-megáll, és üveges tekintettel néz, elbambul. Ez idővel öntudatvesztésig, és görcsös vagy komatózus állapotig súlyosbodhat. A krónikusan alacsony vércukorszint később lesoványodáshoz, illetve intermittáló hátulsó testfél gyengeséghez vezet.
A másik csoportba sorolhatóak a szervezet kompenzációs mechanizmusaiból származó adrenerg tünetek. Az alacsony vércukorszint miatti adrenalin felszabadulás következményei a tachycardia, a hypothermia, az izomremegések, az ingerlékenység. A többnyire megfigyelhető nyálzás és „nyammogás” a hányinger jelei, amelyet valószínűleg ugyancsak a hirtelen adrenalinszint emelkedés vált ki.
A diagnózishoz és a kezelés megtervezéséhez laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok szükségesek. A klinikai tünetek és a 4-6 óra koplaltatást követően mért 3,4 mmol/l-nél alacsonyabb vércukorszint (normál érték: 5-11 mmol/l) jellemzőek a betegségre. Az alacsony vércukorszint hátterében az insulinoma mellett állhat súlyos májbetegség, szepszis, 12 előrehaladott állapotú daganatos betegség. A valódinál alacsonyabb vércukorszintet mérhetünk, ha a minta nem azonnal kerül a laboratóriumba, illetve a kézi vércukormérő készülékek is általában valamivel a valós érték alá mérnek. Vérvételkor célszerű nem csak a vércukorszintet, hanem teljes vérképet és biokémiai panelt vizsgálni.
A hasi ultrahangvizsgálat általában nem alkalmas a hasnyálmirigyben található gócok megbízható felkutatására, de lehetőséget ad a hypoglycaemia egyéb okainak kizárására, illetve segít az egyéb, meglévő betegségek (mellékvese betegség, lymphoma) felderítésében.
Az említett vizsgálatok, illetve ismételt vércukorszint mérések általában elegendőek az insulinoma diagnózisához. Ellenkező esetben a vér inzulinszintjének meghatározása segíthet a pontos kórjelzésben, ez azonban hazánkban görény specifikus vizsgálatként nem elérhető, ezért jelenleg nem része a rutin diagnosztikának.
A betegség gyógykezelésére műtéti és gyógyszeres lehetőségek léteznek.
A műtétnek két változata ismert. A nodulectomia során a daganatos gócokat – amelyek tapintással érezhetőek a hasnyálmirigy állományában – tompán kifejtjük a környező mirigyszövetből. Ha multiplex gócos elváltozást találunk a hasnyálmirigyben, meg kell kísérelni a gócokat tartalmazó lebeny eltávolítását, azaz partialis pancreatectomia elvégzése javasolt. Meg kell jegyezni, hogy görényekben a hasnyálmirigyet érintő beavatkozások nem járnak következetesen pancreatitis kialakulásával. Mivel az elváltozás gyakran multiplex jellegű, a műtéten átesett görények többsége 2-6 hónapon belül gyógyszeres kiegészítő terápiára szorul.
A gyógyszeres kezelés célja a vércukorszint helyreállítása és ez által a klinikai tünetek megszüntetése. Az insulinoma terápiájának elsőként választandó gyógyszere a diazoxid (Proglycem®), amely erre a célra kifejlesztett humán készítmény. Több irányú hatásmechanizmusa révén gátolja a β-sejtek inzulin leadását, fokozza a glikogenolízist és a glükoneogenezist a májban, és csökkenti a perifériás szövetek glükóz felvételét. A gyógyszeres kezelés további lehetősége a glükokortikoid terápia. A glükortikoidok növelik a máj glükoneogenetikus aktivitását, és csökkentik a perifériás szövetek glükóz felvételét. Hátrányuk a hosszan tartó terápia esetén jelentkező mellékhatásokban rejlik.
A terápia harmadik lényeges eleme a takarmányozás módosítása. Az insulinomás görényeket naponta minél több alkalommal célszerű etetni, illetve száraz tápokat egész nap előttük hagyni. Magas fehérjetartalmú, és jó minőségű fehérjét, illetve lassú felszívódású komplex szénhidrátokat tartalmazó eledel (pl. forrázott hús, tojás és gyomor-béldiétás macskatápok) adása javasolt.
Az insulinoma görényekben általában lassú növekedésű daganat, amely áttétképzésre ritkán hajlamos. Szakirodalmi adatok szerint a műtéti megoldás, majd az azt követő esetleges konzervatív kezelés kombinációjával átlagosan 12 hónap tünetmentesség és 22 hónapos túlélés érhető el, míg az önálló gyógyszeres kezelés 6-18 hónapig alkalmas a hypoglycaemia kezelésére, bár jelentős egyedi eltérések mutatkoznak.

 

Videók a youtube-on insulinomás görényekről:
https://www.youtube.com/watch?v=ghtOOVqIfsk
https://www.youtube.com/watch?v=4Q5pWOONjQ8

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com