Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 42 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Egyéb tudnivalók
  • Színek, minták, szőrtípusok

Érdemes – ha nem is megtanulni -, de nagyvonalakban megismerni a vadászgörények színeit, mintáit vásárlás előtt. Szaporítók rendszeresen hirdetnek mindenféle „extrás” vadászgörényeket, amiket természetesen kizárólag náluk lehet megvásárolni, az ilyen átveréseket pedig csak úgy lehet elkerülni, ha legalább egy kicsit beleássa magát az ember a témába.

Gyakran hallunk különböző tévhiteket a vadászgörények színével, mintájával vagy szőrhosszúságával kapcsolatban. Fontos tudni, hogy egyik görény sem lesz harapósabb, betegesebb pusztán a színe miatt. Minden állat hordozhat magában valamilyen betegséget, de ez nem a színe, mintája vagy szőrhossza miatt van. Bármelyik haraphat, de az nem azért lesz, mert sötét vagy fehér a bundája. Az ilyen butaságokat jobb meg sem hallgatni, nem hogy komolyan venni.

Az alábbiakban röviden az angórák és a rövidszőrűek közti különbségeket fogjuk ismertetni. Bemutatunk néhány színt és mintázatot, ami valamennyire segíthet eligazodni, és néhány fotón látható lesz a színváltás is, ami gyakran előfordul, elsősorban mintás görényeknél. Amikor a görény küllemét akarjuk leírni, akkor szoktuk mondani, a színét pl. vadas (világos vadas, sötét vadas, fekete vadas stb.), majd a mintáját pl. vadas harlekin, vadas panda.

 

Szőrzet típusa

Rövid szőrzetű és angóra görényeknél is minden szín és minta előfordulhat. Néhány helyen megkülönböztetik a hosszú szőrű, és az angóra görényeket is.
A félangóra (vagyis az a görény, amelyiknél az egyik szülő angóra) és a rövid szőrű görények között látványos eltérés nincs, a félangóraság tenyésztési (genetikai) szempontból fontos csupán, hobby célból tartott görényeknél ennek nincs jelentősége. Esetenként a kint tartott görényeknél vehető észre, hogy a félangórák bundája télen dúsabb, de ez sem igaz minden esetben és elsősorban annak fog feltünni, aki régóta, komolyan foglalkozik vadászgörényekkel.
A hosszú szőrű görények pedig annyiban térnek el, hogy hosszú a bundájuk, mint egy angóráé, de az angóra jegyeket (pl. lentebb bemutatott szőrös orr) nem hordozzák. De ilyen vadászgörénnyel Magyarországon még nem találkoztunk.

Angórák

Az orruk

Rovátkolt mind két orrnyílás, az orrnyílások és az orrhát többnyire szőrös, ezért érzékenyebbek a porokra. Sokszor prüszkölnek, időnként a lélegzésük is szuszogós.

A szőrük

Akár a 12-18 cm-es szőrhosszt is elérik. Aljszőrük nincs. Különösebb ápolást nem igényel, vedlés idején a fésülés esetleg szükségessé válhat.
Többnyire a szőr vége felé világosabb a színezet, a lábakon, a hát középen és az úgynevezett "zipzár" a hasi részen azonos színezetű.
Tévhit, hogy aljszőr hiányában ridegen nem tartható.
Nem ritka (de nem hiba) a fül belsejének szőrössége is.

Színek
 

Albínó (albino)

A pigmentáció hiánya miatt fedőszőre fehér, aljszőre fehér, szeme minden esetben rubinvörös, orra rózsaszín. Előfordul, hogy az aljszőre sárgás színű lesz, különösen az ivaros hímeknél.

DEW - sötét szemű fehér (dark eyed white)

Gyakran albínónak nézik őket a fehér bunda miatt, ez azonban távolabb nem is állhatna a valóságtól. Esetükben nem is igazán színről, sokkal inkább mintázatról beszélünk.
Fedőszőr: fehér, legfeljebb az állat testének 5-10%-a lehet színes, ez is csupán a farkon és a hát közepén jelenhet meg (az évek alatt, vagy akár az első télibundára váltáskor, a háton megjelenő csík is eltűnik)
Aljszőre: fehértől a krémszínig
Orra: rózsaszín
Szeme: burgunditól a feketéig bármilyen, akár kékes árnyalatú is lehet

Ezüst (silver)

Fedőszőr: ezüst (világostól sötétig), szürke
Aljszőre: fehértől a krémszínig
Orr: rózsaszín, pöttyös, kontúros, de szürkés vagy akár fekete is lehet
Szeme: burgundi, kék, zöld, vagy fekete is lehet

Bézs/pezsgő (champagne)

Fedőszőr: világos barna, világosabb, mint a csokoládé színű görényeké
Aljszőre: fehértől a krémszínűig
Orr: rózsaszín, esetleg kontúros
Szeme: világostól a sötét burgundiig

Csokoládé (chocolate)

Fedőszőr: csokoládébarna
Aljszőre: világos, krémszínű, de nem fehér (esetleg arany színárnyalat)
Orr: rózsaszín, rozsdabarna, egyöntetű barna vagy kontúros
Szeme: általában barna, vagy sötét burgundy

Bézs/fahéj (cinnamon)

Fedőszőr: vöröses, sötétebb, mint a pezsgő színűeké
Aljszőre: általában arany árnyalatú, de a fehér is elfogadható
Orr: a téglaszínű a legjobb, de a bézs/rózsaszín világos barna kontúrral, illetve, a rózsaszín is elfogadható
Szeme: világos vagy sötét burgundi

Fekete (black)

Fedőszőr: fekete
Aljszőre: sötétszürkés, sötétsárgás. Télen alig tér el a fedőszőr színétől.
Orr: vagy fekete, vagy nagyon sötétbarna. De a fekete elfogadottabb.
Szeme: általában fekete, de mindenképpen sötét színű

Vadas/fekete vadas (black sable)

Fedőszőr: fekete, feketésbarna
Aljszőre: fehértől a krémszínig, sötétszürke, de sárga nem lehet
Orra: fekete, feketésbarna
Szeme: sötétbarnától a feketéig

Vadas/sötét vadas (dark sable)

Fedőszőr: sötétbarna
Aljszőre: sárga vagy világos krémszínű, jól elkülönül a fedőszőrtől
Orra: feketésbarna, sötétbarna
Szeme: sötétbarnától a feketéig

Vadas/világos vadas (light sable)

Fedőszőr: világosbarnától sötétbarnáig
Aljszőre: fehértől a krémszínig, határozottan elkülönül a fedőszőrtől
Orra: rózsaszín, kontúros, de akár erősen pigmentált is lehet
Szeme: sötétbarnától a feketéig

Feketevadas és sötétvadas:

Sötét vadas és blacksolid:

Világos vadas és blackself:

Csokoládé és pezsgő:

Minták

A legtöbb minta bármilyen színben megtalálható.
Mintás görényeknél gyakran megfigyelhető, hogy az évek folyamán (vagy pár hónap alatt) más színűek lesznek, esetleg teljesen kifehérednek. De az ilyen mintás felmenőkkel rendelkező standard görényeknél is megfigyelhető néha, hogy deresednek, világosodnak.

Standard

A fedőszőr nagyjából 90%-a azonos színű, de az aljszőrtől jól elkülönül, nem jelenik meg annyira erőteljesen, mint a solidoknál.

 

Solid

Kizárólag a fülek végén, az alsó és felső ajkon jelenik meg fehér jegy. Az orrot nem veheti körbe mintázat. A maszk alig vagy egyáltalán nem észrevehető. A szemük fekete, kék vagy zöld. Az aljszőrük alig észrevehető. Leggyakrabban fekete színben találkozni velük, de néha csokoládé vagy fahéj (cinnamon) színben is előfordulnak. Orruk a fedőszőrhöz hasonló színű.

Self

Hasonló a solidhoz, a különbség az orr környékén és az állon megjelenő fehér jegy, illetve a már megjelenő maszk.

Sziámi (Point/Siamese)

Maszkja nagyon vékony „V” alakú, vagy bézseknél előfordulhat, hogy szinte nincs is maszkja.

Roan (vagyis deres)

A fedőszőr 50-60%-a színes (bármely szín előfordulhat), a többi 50-40 % fehér színű. Az orra bármilyen színű lehet. Szeme lehet fekete, burgundi, zöld vagy kék.

Borz (Blaze)

Fedőszőrük bármilyen színű lehet. A két fül között széles fehér sáv húzódik, ideális, ha mindkét fül közti részt betölti. Előfordul zokni nélkül is, de a zoknis kívánatosabb. Partedlijük van, farkukon fehér minta jelenik meg, térdükön is fehér folt található. Orruk rózsaszín, szemük fekete vagy burgundi.

Harlekin (mitt)

Minden színben előfordulnak. Az első és hátsó lábakon is fehér „zokni” jelenik meg, partedlijük van. Néha előfordul, hogy csak az első lábakon jelenik meg a zokni. Az orruk is bármilyen színű lehet. Szemük fekete, burgundi, kék vagy zöld.

Milkmouth (tejesszájú)

A bundájuk fekete vagy csokoládé. Valódi maszkjuk nincsen, néha nagyon vékony csík jelenik meg a szemük felett. A szájuk körül fehér jegy jelenik meg, körbe veszi az orrukat is, gyakran a szemükig húzódik. Innen a nevük is, mivel úgy néznek ki, mintha a fejüket egy tál tejbe nyomták volna. Az orruk leggyakrabban rózsaszín, szemük lehet burgundi, fekete, zöld vagy kék.

Panda

A fedőszőr bármilyen színű lehet. A fejet körülvevő úgynevezett csuklyája van, maszkja nincs. A partedli akár egészen a lábig lehúzódhat, hátsó lábakon zokni látható. Gyakran a farkukon is fehér „gyűrű” jelenik meg. Az orruk rózsaszín, szemük burgundi, kék vagy fekete.

Pinto panda

A fejet ugyanúgy körül veszi csuklya, mint a pandáét, szintén minden színben előfordul.
A különbség az, hogy rajta foltok és/vagy aszimmetrikus minták jelennek meg. Zoknik mind a négy végtagon láthatóak. A farkukon nekik is fehér minta jelenhet meg.

Világosodás néhány képen

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com